Fenomenul rar din prima zi de Crăciun. Cum se schimbă vremea în doar 24 de ore și care e prognoza meteo pentru Revelion

Publicat: 24/12/2014, 12:25

Florinela Georgescu, director ANM, a declarat pentru gândul că în perioada Sărbătorilor de Crăciun sunt așteptate zile calde cu temperaturi în zona sudică de până la 18 – 19 grade Celsius. După Crăciunînsă, vremea se răcește, urmând să apară precipitații sau ninsori. „Iarna iarnă” va veni din a doua decadă a lunii ianuarie, iar în luna februarie sunt așteptate viscole în anumite regiuni din țară.

„Așteptăm zile foarte calde pentru această perioadă a anului, respectiv 24 și 25 decembrie când nu ar fi neobișnuit sau de neașteptat să avem temperaturi de până 18 – 19 grade în dealurile Olteniei și ale Munteniei. În schimb, după această perioadă în care și precipitațiile vor fi foarte puține așteptăm o modificare destul de importantă în aspectul vremii începând cu 26 decembrie vremea se va răci în toate regiunile țării, urmează să avem o perioadă cu temperaturi din ce în ce mai scăzute și posibil cu temperaturi predominant negative pe parcursul nopților înspre sfârșitul anului”, a spus Georgescu pentru gândul.

Directoarea ANM a precizat că este de așteptat ca „precipitațiile să cuprindă cea mai mare parte a țării”, dar că este „destul de greu de apreciat dacă vor fi numai ninsori”.

„Este de așteptat să fie și precipitații mixte în jumătatea de sud a teritoriului, aceasta neexcluzând și pentru sud pe anumite perioade să predomine ninsoarea. O prognoză mai detaliată asupra acestui aspect al vremii va fi realizată chiar în ziua de Crăciun. În ziua de Crăciun, vom ști cum va fi vremea în ultimele cinci zile ale anului”, a spus Florinela Georgescu.

Vremea se va răci, iar nivelul precipitațiilor va fi excedentar în lunile ianuarie, februarie și martie.

„Estimările pentru trei luni, ianuarie, februarie, martie arată un semnal al precipitațiilor excedentare. În ianurie și februarie, vorbim mai ales de ninsori, acest excedent al precipitațiilor urmând să se înregistreze îndeosebi în jumătatea de vest a teritoriului, ceea ce ar putea însemna că avem circulații ale aerului din Europa Centrală, mai degrabă decât din regiunile estice”, a subliniat directoarea ANM.

Potrivit acesteia, asociind semnalul precipitațiilor cu cel al temperaturilor, „care în luna februarie pot fi mai scăzute decât norma, nu este exclus ca dincolo de jumătatea lui ianuarie și în luna februarie, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți, să avem episoade de viscol mai serios, urmate și de perioade cu ger, cu temperature minime sub minus zece grade”.

Luna ianuarie și februarie urmează să fie cele mai reci din an, cu temperature foarte scăzute, mai ales în timpul nopții.

„Și în anii trecuți s-a întâmplat acest lucru și iarna cu adevărat iarnă a început dincolo de jumătatea lunii ianuarie. Iarna ne-a mai lăsat răgaz și este posibil să își arate fața cu adevărat mai aspră după jumătatea lunii ianuarie. Trebuie să spunem când vorbim de astfel de estimări sezoniere că în niciun caz nu se poate preciza când sunt perioadele cu vremea cea mai severă, pe de altă parte este în firescul evoluției de la noi din țară ca în luna ianuarie și februarie să apară astfel de fenomene. Partea cea mai expusă este cea din sud-est, zona Carpaților de Curbură, sudul Moldovei. Nu ar fi cu totul ieșit din comun să avem astfel de episoade, gravitatea fenomenului fiind, din păcate, accentuată de condițiile locale, de felul în care comunitățile locale, mai ales comunitățile mici se pregătesc sau nu posibilitatea apariției unui astfel de fenomen”, a spus Florinela Georgescu.

Ea a ținut să avertizeze comunitățile, mai ales pe cele din zona rurală, să fie pregătite pentru astfel de condiții severe de iarnă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Halep a primit noul verdict. Începe iar calvarul: Decizia TAS a fost...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×